Friday, December 24

nice


Karácsony a szokásos menetben zajlott avval a különbséggel, hogy a -tegnap általam sütött- beiglinek a Papa szerint friss petrezselyem íze volt. Erre én már csak annyit tudtam kérdezni, hogy és a mákosnak, meg szardella? (igen erre kiderült, h majdnem kiköpte ami a szájában volt, met h utálja a szardellát..)
De ez csak az ő véleménye Anya szerint aki mindenben nagyon kritikus semmi mellékíze nincs a beigliknek :D
NA meg persze egy eléggé vicces eset: Én is szemöldökcsipeszt vettem meg ős is nekem:-) A
legnagyobb show pedig azon kívül, h Dorkával balettoztunk, az általa
kapott próbababa (36os méretű) minnyá itt is a komplementer kép.( húgomnak megegyezik meg Anyának is a szabóbabával a méretük hát rajtam meg lehet nevetni :D)DE nekem vannak jónagy dudáim, khm.

És íme a recept:
a tészta 2 rúd beiglihez:
-50dkg liszt
-20dkg margarin
-2dkg élesztő kevés meleg cukros tejben felfutattva M
ELEG helyen
-1tojás 3 tojássárgája
-1 csipet só
Diós töltelék a "petrezselyem ízű diós beiglihez":
-30dgk darált dió
-20dkg cukor
-egy nagy marék mazsola ha szereti a ccsalád
-reszelt citromhéj s narancshély
-1kortynyi brandy
-1 kortynyi gránátalmabor/likőr
-1 kk. rumaroma
-1dl víz

Mákos töltelék az általam elnevezett "szardellaízű mákos beiglihez":
-30dkg daráltmák
-10dkg cukor
-5 ek. méz
-2dl tej
-1 narancs bele kockára vágva ÉS reszelt héja
-1 citom leve és reszelt héja
-2 kortynyi brandy
-2 marék mazsola, ismételten ha szereti a család
- a déleőtti tortakrémhez előre kikevert csokis pudingpor maradéka azaz tej+pudingpor
-1 nagy kocka toblerone (étcsokis és a nagy a 400g-os kiszerelésest jelenti
)

Nos a tésztát összekutyuljuk a megfuttatott élesztő ha kész van, ugye csak akkor lehet
összegyúrni. És utána min. 1 órára letakarva konyharuhával meleg helyen tároljuk. Add
ig elkészítjük a töltelékeket. A dióshoz ha túléltük a diópucolást, ledaráljuk és összekeverjük, az összes hozzávalóval. A mákosat pedig először a mákot ledaráljuk a cukorral. utána belerakjuk egy lábosba az összes többi hozzávalóval együtt és addig főzzük amíg sűrű nem lesz (igen a puding ez esetben kivétel, azt csak a végén csorgattam bele, h ne keljen kidobni a mara
dékát de ez a hozzávaló elhanyagolható). Végül kinyújtjuk a tésztákat, elkenjük rajta jóó vastagon
a tölteléket és feltekerjük. Legvégül pedig megsütjük 180-200 fokon amíg beigli-színe nem lesz!
Jóétvágyat hozzá (Szerintem is finom)!!
És egy kép a maradék krémes tortáról aminek a kréme az én művem a többi a Húgomat illeti :-)

No comments:

Post a Comment