Saturday, April 23

Fonott foszlós kalács Húsvét no.2.



Ma nekiláttunk Dorkával holnapra kalácsot sütni. Aztán mire készenlett elkezdtünk Créme brulée-t is készíten, mert holnap jönnek a Jutkáék és akkro már legyen desszert, meg a képet is tudok felrakni majd holnap amikor esszük.
A Kalács receptje:
Hozzávalók:
-50dgk liszt
-10dkg margarin
-3dkg élesztő
-250ml tej
-1ek cukor
-1 tojás
-1 csipet só
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral és sóval a langyos tejbe belerakjuk és felfuttatjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, majd a tejes élesztőt hozzáadjuk és addig gyúrjuk/dagasztjuk amíg az edény falától el nem válik. Ezután meleg helyen kelesztjük amíg 2x akkorára nem nő meg. Majd átgyórjuk egyszer, kettéosztjuk a tésztát, majd azokat 3-3 részre és összefonjuk, így két kalácsot kapunk. Lekenjük a tetejüket mézes tejes tojással és 210fokon 20-25 percig sütjük.

SÁRGATÚRÓ Húsvét no1.



Tegnap este fél11-kor nekiálltam Sárgatúrót készíteni, hogy reggelihez ma már tudjunk enni.
Szatmár megyében szokás Húsvétkor a sárgatúrót reggelinél sonkához kirakni.
Nagyon egyszerű és annál is finomabb.
Hozzávalók: ahány dl tej, annyi tojás, Én -5dl tejből, -5 tojásból készítettem. -1cs. vaniliáscukor,-fél citrom reszelt héja, -1kiskanál só. Akinek jobban ízlene még édeskésebben az rakhst hozzá még cukrot.
Elkészítése: A tejet felforrlajuk, közben a tojásokat a cukorral és citrommal elkeverjük. Majd a forrásban lévő tejhez hozzákeverjük. Folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük, amíg agy ki nem csapódik a túrószerű képződmény. Ezután egy vászonba, vagy konyharuhába öntjük és felakasztjuk, hogy lecsöpögtethessük a savót. Ez kb 1 óra alatt megvan utána nem csomagoljuk még ki hanem úgy ahogy van berakjuk a hűtőbe amíg le nem hül. Emiatt érdemes este elkészíteni, mert akkor másnap már reggel jó is.
Reggelinél sonkával, tojással tormával kenyérrel kaláccsal egyaránt fogyaszthatjuk.