Tuesday, April 19

Még vasárnap azaz tegnapelőtt délután megcsináltam életem első Créme brulee -jét. 

És kiderült, hiyg finnyás vagyok. Nagyon szépen nézett ki és Apa szerint ilyennek is kell az ízének lennie, mert ő már evett többször is eredetit. Én viszont csak ilyen bolti csomagoltat azt az 50 rappeneset amit Svájcban ettünk ebédhez amikro kirándultunk. Szóval nekem ez a házigyártmány inkább egy édes tojásrántottának hatott. 

És arra is rájöttem, hogy nagyban hasonlít a sima vaníliáspuding házilag készítve című dologhoz Ok ez csak a krémre vonatkozott megállapításom mert ugye azalá nem kell karamell.

Sajnos hamarabb befaltuk mint le lett volna fotózva, így kénytelen leszek még csinálni, pedig tényleg mutatós is volt:-)

Azért a receptet megosztom: 

Hozzávalók:

Karamell: -75g cukor; -25ml víz; -2-3csepp citromlé. Ezt összefőzzük amikro már nagyon bugyborékol levesszük a tűzről és a lábost hidegvzbe téve kevergetjük egy picit ( tényleg csak max fél precet), majd vagy ramekinek aljába öntjük, vagy ahogyan én csináltam egy 20 cm hosszú porcelán tepsibe. Sajnos nem tudom mi a szakszerű neve. (de ITTeni bejegyzésemben is ebben a tálban sütöttem) 

Ha ezzel megvolnánk jöhet a krém: -250ml tej; -1 fél rúd vanilia;- 2 tojás;- 65g cukor A tejet felforraljuk a vaniliával, ezalatt a tojásokat a cukorral összekeverjük, majd a tjet a tűzről levéve, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos keveréket,m ajd simára keverjük. Kicsit várunk vele, ami annyit tesz , hoyg fogunk egy nagy tepsit amibe öntünk vizet nemkell sem hideg sem meleg amilyen folyik a csapból épp az jó. És blerakjuk a ramekineket/ amiben van a karamell. A víznek ennek az edénynek a feléig kell érnie. Majd beleöntjük a krémet a karamellára.

Végül berakjuk a vizzel féligteli tepsistül az előmelegített sütőbe és 180-200 fokon 35-40 percig sütjük, amíg kicsit kocsonyás állaga nem lesz. Végül amint lehúlt, letakarjuk fóliával és 2 órára a hűtőben hűtjük tovább.

Tálalása előtt fordítsuk ki a formákból és szépen rá fog csurogni az aranyló karamella. Azaz hasonló lesz mint a Flan.

No comments:

Post a Comment